Barion Pixel

Miért olvass Agatha Christie-t?

Mert mindenkinek volt, van, lesz olyan minden lében kanál öreglány rokona, mint a szenzációs Miss Marple! (Nem biztos, hogy bűnügyeket fog megoldani, de hasonlítani fog a kis kotnyeles Jane-re, az biztos.)

„Miss Marple némi nosztalgiával elmerengett, milyen jó is volt a szeme egypár (vagy inkább jó pár) évvel ezelőtt. Kertjének őrhelyéről, mely olyan csodálatos ponton helyezkedett el, hogy mindent láthatott, ami St. Mary Maidben történik, milyen kevés kerülte el fürkésző tekintetét!”
A kristálytükör meghasadt

Mert a bűnüldözés mellett jut idő az élet élvezetésre is:

„Szemében álmatag és méla gyönyör égett. Az Escargots de la Vieille Grand’mére nagyon ízletes volt. Igazi felfedezés volt ez az ütött-kopott kis vendéglő. Mint a jóllakott kutya, Poirot merengőn nyalta meg a szája szélét. Elővette zsebkendőjét, és megnyomkodta vele buján tenyésző bajuszát.”
Mrs. Mcginty meghalt

Mert inkább az önimádó Poirot, mint a sok álszerény szemforgató:

„Gyengeségem, mindig is a gyengeségem volt, hogy szeretek hivalkodni. Ezt a gyengeséget Hastings sosem értette. De az én képességeimmel bíró ember számára valóban nagyon fontos, hogy csodálja magát – és ehhez külső ösztönzésre van szüksége. Nem vagyok képes, tényleg nem vagyok képes egész nap ülni a karosszékben, és azon merengeni, hogy mennyire csodálatra méltó vagyok. Szükség van egy másik emberre. Szükség van – ahogy manapság mondják – stróman-re.
Mrs. Mcginty meghalt

Mert a háztartások modernizálásának hőskoráról olvasni mókás:

„A hátam mögött az eszpresszógép dühös kígyóként sziszegett. Volt ebben a hangban valami baljós, hogy azt ne mondjam, ördögi… Napjaink kisebb házi zajai, bármilyen hasznosak, valamiféle készenlétet követelnek. A mosogatógépek, a hűtőszekrények, a kuktafőzők, a sivító porszívók is. – Légy óvatos – látszólag mind ezt mondja. – Szolgálatodra megszelídített dzsinn vagyok, de ha nem tartasz kordában… A világ veszélyes – erről van szó, a világ veszélyes.
Bűbájos gyilkosok

Mert ehhez hasonló férfi és férfi (Poirot és Hastings) közt folyó társalgást másnál nemigen lehet olvasni:

„Úgy érti ahelyett, hogy őszülne, megfeketedik a haja?
– Pontosan úgy.
– De hisz ez valóságos csoda! Ellentmond a természet törvényeinek!
– Mint mindig, kedves Hastings, most is kiütközik a gyanútlan szép lelke. Mit sem változtat ezen az évek múlása! Megpillant valamit, és máris kimondja róla végső következtetését!
Zavartan rábámultam.
Poirot szó nélkül átment a hálószobájába, kihozott onnan egy üveget, és a kezembe nyomta.
Az üveg címkéjén ez állt: Revivit – visszavarázsolja a haj természetes színét! Nem festék! Öt színárnyalatban kapható: szőke, gesztenyebarna, sötétbarna, tiziánvörös, fekete.
– Poirot! – kiáltottam föl. – Maga festi a haját!
– Ó, végre világosság gyúlt az agyában!
Az ABC gyilkosságok

Mert Agatha néha az önmagáról alkotott karikatúraszerű képét is megörökíti:

„– Az egyik könyvemet dramatizálja Robin Upward. Azon kellene dolgoznunk.
– Gratulálok, madame.
– Egyáltalán nem öröm – mondta Mrs. Oliver. – Eddig kész kínszenvedés. Magam sem tudom, miért mentem bele. A könyveim éppen elegendő pénzt hoznak – bár a vérszívók elviszik a nagyobb részét, és ha többet keresek, még többet visznek el, szóval nem hajtom magam. De arról elképzelése sincs, milyen az, amikor fogják az ember figuráit, és olyanokat mondatnak velük, amilyeneket sohasem mondanának, olyanokat csináltatnak velük, amit sohasem tennének.”
Mrs. Mcginty meghalt

Mert romantikus regényeket is írt pályája kezdetén. Ezekkel nem aratott akkora sikert, mint a krimijeivel, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy mindig iróniával beszél a romantikus írónőkről:

„Mrs. Bantry bizonyos érdeklődéssel nézegette Jason Ruddot. Az első benyomása, hogy még sosem látott ilyen csúnya férfit, megváltozott. Érdekes szeme volt. Az volt az érzése, sosem látott még ilyen mélyen ülő szemet. Mély, csöndes tengerszemek, gondolta Mrs. Bantry, és úgy érezte magát, mint egy romantikus írónő.”
A kristálytükör meghasadt

Mert bűnözői régi vágású figurák, például Poirot ilyen leveleket kap:

„Mr. Hercule Poirot
Ugyebár azt képzeli magáról, hogy megoldja azokat a rejtélyeket, amelyekkel a mi szegény, nehézfejű angol rendőrségünk nem birkózik meg? Nos, hadd lássuk, Nagyeszű Poirot úr, mennyire jut azzal a híres nagy eszével? Talán ez sem lesz számára kemény dió. Figyelje Andovert f. hó 21-én.
Tisztelője:
ABC”
Az ABC gyilkosságok