Barion Pixel

Legyezők és szép ruhák

Ó, igen, bevallom, hogy visszaeső vagyok többrendbeli és sorozatosan elkövetett Jane Austen olvasásban. Sőt, nemcsak az olvasásában, a nézésében is, mert nincs olyan filmes vagy tévés feldolgozás, amit ne néztem volna végig.
És bocs, de nem szánom és nem bánom mindezt, ahogy azt sem, hogy jó néhány videót is láttam már Jane Austen rajongók által eljátszott báljelenetekről, melyekben korhű ruházatban ropják a táncot.
Nagy szerencsémre nem kell játszanom a tejbetök nyomit, akit kötelező jelleggel a hideg ráz a romantikától. Én szeretem, ha a történet boldog véget ér, akkor is, ha ez nem egyezik a tapasztalataimmal. Sőt, éppen emiatt még inkább.
Jane Austen regényeiben egzisztenciálisan kiszolgáltatott fiatal nők kerülnek egzisztenciálisan még kiszolgáltatottabb helyzetbe, majd szerencsés véletleneknek köszönhetően megismerik életük párját, ezzel együtt az egzisztenciális problémák többé-kevésbé megoldódnak, és közben jut idejük arra is, hogy önismeretre tegyenek szert és megtanuljanak szeretni. Ez szép, szívet melengető forgatókönyv.
A világ nem így működik – mondják erre a kukacoskodók.
Naná, hogy nem! Épp ezért kellett Austen kisasszonynak tollat ragadnia!
És, mert az ő világában a kegyetlenség, az ostobaság, a kiszolgáltatottság ellenére is létezik és tündököl a báj, a józan ész és a lelki tisztaság, nézegessünk hasonlóképp cuki képeket!